0%
Aflossingsvrije-hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek afsluiten: de mogelijkheden in 2021

- maandag, 8 februari, 2021 -
Met een aflossingsvrije hypoheek betaalt u maandelijks alleen hypotheekrente, geen aflossing. Deze hypotheekvorm is populair door de lage maandlasten.

Wie in 2021 een (deels) aflossingsvrij hypotheek sluit, bijvoorbeeld bij aankoop of oversluiten, krijgt met een aantal regels te maken. Ook moet u nu al nadenken over aflossing of herfinanciering aan het einde van de looptijd.

Overgangsrecht en de aflossingsvrije hypotheek


Sinds 1 januari 2013 is de wetgeving rondom hypotheken aangepast. U bent verplicht om de hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar af te lossen, als u gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek.

Had u op 31 december 2012 een aflossingsvrije hypotheek, dan geldt voor u het overgangsrecht. U kunt de aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een nieuwe woning met behoud van de hypotheekrenteaftrek. Dit geldt ook als u de hypotheek aflossingsvrij gaat oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Sluit u een hogere hypotheek dan u op 31 december 2012 had, dan valt dat extra hypotheekdeel niet onder het overgangsrecht

Iedereen kan een aflossingsvrije hypotheek sluiten


Ook als u niet onder het overgangsrecht valt, mag u in 2021 een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. U heeft dan geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als u na de pensioenleeftijd de maandlasten wilt verlagen. Ook zagen we het afgelopen jaar een kleine opleving van jonge kopers die de lage maandlast van aflossingsvrij verkiezen boven de renteaftrek.

Aflossingsvrije deel hypotheek beperkt in 2021


Het deel van de hypotheek dat aflossingsvrij mag zijn is beperkt in 2021. Bij veel banken en onder NHG mag voor maximaal 50% van de woningwaarde een aflossingsvrije hypotheek worden afgesloten. Een aantal geldverstrekkers gaat hier ruimer mee

Ondanks de 50%-regel blijft een groot deel aflossingsvrij en zelfs een volledig aflossingsvrije hypotheek mogelijk. Geldverstrekkers gaan namelijk uit van de woningwaarde om dit te bepalen. Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren, kan dus een groter bedrag aflossingsvrij geleend worden.
Call us Email us