0%
 • slider-600-Tjebbo
  Tjebbo Postma
  Erkend financieel adviseur
  100%
  Zeker
 • slider-600-Edwin
  Erwin Pestman
  Erkend hypothecair planner
  100%
  Advies

Starters op de woningmarkt

a-small-wooden-house-as-an-idea-for-investing-in-y-2023-12-29-02-23-55-utc

Ben je starter op de woningmarkt? Dan is er vaak meer mogelijk dan je denkt!


Starterslening en duurzaamheidslening


Voor starters is het mogelijk om in een groot aantal gemeenten in Nederland een duwtje in de rug te krijgen door het afsluiten van een starterslening. Met een starterslening kun je nét dat beetje extra lenen (tot maximaal € 35.000) voor het aankopen van je eerste woning. Misschien kun je dan net wel dat ene huis kopen dat normaal buiten je mogelijkheden ligt. 


Naast de starterslening bieden veel gemeenten ook een duurzaamheidslening aan. Daarmee kun je geld lenen voor het verduurzamen van de woning. Je vergroot hiermee het wooncomfort én je kunt die gas- of stroomrekening naar beneden brengen. Een duurzaamheidslening is in de meeste gevallen maximaal € 25.000. Het rentetarief van de duurzaamheidslening ligt op dit moment met 1,7% ook nog eens fors onder het marktgemiddelde.


Aangezien wij onze klanten al jaren adviseren over de starterslening mag je ons gerust specialist noemen. 

Maximale hypotheek

real-estate-broker-manager-hand-shake-to-customer-2023-11-27-04-56-54-utc

Sinds dit jaar wordt er bij de maximale hypotheek gekeken naar het energielabel. Hoe beter het energielabel, hoe meer je kunt lenen. Koop je een woning met een minder goed energielabel? Dan kun je voor energiebesparende maatregelen extra geld lenen boven op je maximale hypotheek. Hierbij moet je denken aan isolatie, energiezuinige kozijnen/ramen en zonnepanelen. Onderstaande tabel laat de extra bedragen zien:

Energielabel Extra bedrag bovenop maximale  hypotheek Extra bedrag voor energiebesparende voorzieningen
EFG € 0 € 20.000
CD € 5.000 € 15.000
AB € 10.000 € 10.000
A+ tot en met A++ € 20.000 € 10.000
A+++ € 30.000 € 10.000
A++++ € 40.000 € 0,-
A++++ met een energieprestatie- garantie van minimaal 10 jaar € 50.000 € 0,-

Hulp van ouders

real-estate-investment-purchase-and-sale-concept-2023-11-27-05-09-47-utc

Wist je dat er meerdere mogelijkheden zijn voor je ouders om jou te helpen met de aankoop van een woning? 


Ouders mogen je dit jaar € 6.633 schenken zonder dat hier belasting over hoeft te worden betaald. Willen ze je meer schenken? Dan mag dit eenmalig een hoger bedrag zijn, dit jaar is dat € 31.813. Je mag zelf weten waar je dit aan uit geeft, bijvoorbeeld om de kosten koper van je nieuwe huis te betalen, te verbouwen of om een duurder huis te kopen dan wat je maximaal kunt lenen.


Naast het schenken van een bedrag, kunnen je ouders ook helpen zonder daarvoor geld over te maken. Er zijn diverse banken die toestaan dat ouders mee tekenen op de hypotheekakte, we noemen dat garant staan. Je kunt dan wel tot 25% meer lenen!

 • Erkend Hypothecair Planner
 • Beste Hypotheekkantoor
 • Beste Hypotheekkantoor 2013 en 2014
 • Beste Hypotheekkantoor 2015
 • Erkend Hypotheek adviseur

Startersvrijstelling

wooden-family-figurines-model-house-on-a-brown-ba-2023-11-27-05-18-41-utc

Iedereen die een huis koopt, heeft te maken met kosten koper. Dit zijn kosten die in verband staan met het kopen van een huis en het regelen van de hypotheek. Gemiddeld zijn de kosten koper € 13.000. 


Ben je onder de 35 jaar, koop je een huis om zelf in te gaan wonen van maximaal € 510.000 en heb je nog nooit gebruik gemaakt van de startersvrijstelling? Dan mag je er éénmalig voor kiezen om deze vrijstelling in te zetten zodat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dit scheelt op een woning van € 300.000 maar liefst € 6.000 aan kosten! Voldoe je hier aan, dan heb je als starter dus ongeveer € 7.000 nodig voor het kopen van een huis. 

“Ik heb een vast contract nodig om een huis te kunnen kopen”


Bovenstaande uitspraak horen wij geregeld tijdens afspraken met starters. Gelukkig kunnen we dit gelijk ontkrachten! Je hoeft geen vast contract te hebben om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden voor ons om te bekijken hoeveel je kunt lenen. Een aantal mogelijkheden om je inkomen te bepalen zijn:


  • Arbeidsmarktscan, gebruikt voor mensen in loondienst/flexwerkers die nog geen 3 jaren werken

  • Perspectiefverklaring, gebruikt voor uitzendkrachten die minimaal 12 maanden voor hetzelfde uitzendbureau werken  

  • UWV verzekeringsbericht, gebruikt voor mensen in loondienst die minimaal 3 maanden in dienst zijn maar al wat langer werken en geen intentieverklaring krijgen

  • Jaaropgaven afgelopen 3 jaren, gebruikt voor mensen in loondienst met een tijdelijk contract maar zonder intentieverklaring die al minimaal 3 jaar werken

  • Werkgeversverklaring, gebruikt voor mensen in loondienst met een tijdelijk contract én een intentieverklaring tot een vast contract

Kom eens langs!

Hypotheek Service kantoor

Zoals je hebt gelezen zijn er best veel mogelijkheden om als starter toch een hypotheek te kunnen krijgen. Om je nog wat meer op gang te helpen en meer duidelijkheid te krijgen over wat je kunt lenen nodigen we je graag uit om 100% kosteloos en vrijblijvend langs te komen voor een berekening. Woon je wat verder weg? Of ben je druk? Via Teams is een afspraak ook mogelijk! Scheelt weer wat reistijd. Als kers op de taart hebben wij een speciaal starterstarief! Kun je dat verschil weer in het huis steken. 

Wenst u meer informatie?

Kijk eens rond op onze website voor informatie over onze verschillende diensten.

Heb je nog vragen?

U kunt vrijblijvend bij ons langskomen, of ons bellen voor een afspraak.
Call us Email us