0%
 • Tjebbo Postma
  Erkend financieel adviseur
  100%
  Zeker
 • Erwin Pestman
  Erkend hypothecair planner
  100%
  Advies

Scheiden bij een hypotheek

Hypotheek en echtscheiding

Heeft u samen met uw inmiddels ex-partner een woning gekocht in het verleden? In dat geval zal de scheiding zeer waarschijnlijk invloed hebben op uw hypotheek en woonsituatie. Wie blijft er in de woning wonen? Hoe wordt de inboedel verdeeld tussen u en uw ex-partner? Uw persoonlijke situatie en wensen bepalen wat de impact van een scheiding is op uw hypotheek. De adviseurs van Hypotheek Service staan voor u klaar, om u hierbij te begeleiden. We vertellen u meer over hetgeen scheiden en een hypotheek betekent, wat er geregeld moet worden en hoeveel u in uw eentje kunt lenen om uw ex-partner bijvoorbeeld uit te kunnen kopen. 

Scheiden en huis verkopen voor aflossing hypotheek

Scheiden en hypotheek

Een van de opties die u heeft wanneer u beiden eigenaar van de woning bent, is het verkopen van de woning om daarmee de hypotheek af te lossen. In veel gevallen is een boetevrije aflossing mogelijk bij een echtscheiding. Hetgeen na het aflossen van de hypotheek overblijft, de overwaarde, wordt verdeeld tussen u en uw ex-partner. Andersom bent u samen verantwoordelijk voor een eventuele restschuld na de verkoop van het huis. U bepaalt samen op welke wijze de woning verkocht wordt, meest gebruikelijk hierbij is een openbare verkoop via een makelaarskantoor. 

Uitkopen van uw ex-partner na een echtscheiding

Hypotheek-scheiden-1-1

Het is niet vanzelfsprekend dat een woning verkocht wordt na een echtscheiding. U kunt er namelijk ook voor kiezen om uw ex-partner uit te kopen, of andersom om door hem of haar uitgekocht te worden. Of het uitkopen van een ex-partner mogelijk is hangt onder meer af van de huidige waarde van de woning, uw eigen vermogen en het bedrag wat u via een hypotheekverstrekker kunt lenen. U sluit voor het uitkopen van uw ex-partner een nieuwe hypotheek af. Het uitkopen van een ex-partner is logischerwijs uitsluitend mogelijk wanneer deze hiermee instemt. 

Maximale hypotheek bij alimentatie

Hypotheek-scheiden-2-2

Betaalt u uw ex-partner na de scheiding alimentatie? Houd er in dat geval rekening mee, dat dit invloed zal hebben op de hoogte van uw maximale hypotheek. Het kan gaan om zowel kinder- als partneralimentatie. Een hypotheekadviseur berekent voor u welke invloed de alimentatie heeft; het zijn extra kosten die u maandelijks heeft. Niet alleen stijgen uw maandlasten door de alimentatie die u uw ex-partner mogelijk betaalt. Houd ook rekening met het gegeven dat verzekeringen voor de woning op uw naam worden gezet bij het uitkopen van uw ex-partner. 

 • Erkend Hypothecair Planner
 • Beste Hypotheekkantoor
 • Beste Hypotheekkantoor 2013 en 2014
 • Beste Hypotheekkantoor 2015
 • Erkend Hypotheek adviseur

Blijf samen eigenaar van de woning bij een echtscheiding

Hypotheekadvies bij een scheiding

Er een derde optie waarvoor u zou kunnen kiezen: het gezamenlijk eigenaar blijven van de woning. Voor deze optie wordt soms gekozen, wanneer u samen met uw ex-partner kinderen heeft. U wilt voorkomen dat uw kinderen in een andere omgeving komen te wonen, maar bent financieel niet in staat om uw ex-partner uit te kopen of andersom om uitgekocht te worden. Een verhuizing heeft doorgaans een grote impact op uw kinderen. U wilt voorkomen dat uw kinderen én te maken krijgen met scheidende ouders én moeten verhuizen naar een omgeving die ze wellicht niet kennen. Een dergelijke constructie is slechts mogelijk, wanneer u dit in goed overleg met uw ex-partner overeen bent gekomen. 

Advies over uw hypotheek bij scheiden

Hypotheek-scheiden-3-3

Het is heel begrijpelijk dat u veel vragen heeft over uw hypotheek en woning bij een echtscheiding. Er komt in deze fase van uw leven vaak al veel op u af. Om de situatie overzichtelijk te houden en tot een weloverwogen keuze te komen, is het prettig om hierover geadviseerd te worden door een ervaren hypotheekadviseur. Neem contact op met Hypotheek Service, zodat we een afspraak met u in kunnen plannen. We maken graag nader kennis om uw persoonlijke situatie te bespreken en de verschillende opties samen af te lopen. Welke van deze opties past het beste bij uw situatie? 

Wenst u meer informatie?

Kijk eens rond op onze website voor informatie over onze verschillende diensten.

Heb je nog vragen?

U kunt vrijblijvend bij ons langskomen, of ons bellen voor een afspraak.
Call us Email us