0%
100senioren-slider

100% Senioren

- woensdag, 22 september, 2021 -
Bij senioren leven veel vragen over hypotheken. Wat kan er (nog) wel en wat niet? Dat leggen we u graag uit. We kunnen al meteen zeggen: er is meer mogelijk dan u denkt. Speciaal voor senioren (50 plussers) hebben we de feiten op een rij gezet, lees snel verder en kom alles te weten!

Maximale hypotheek

De regels die bepalen hoeveel u mag lenen, de zogeheten CHF-norm, zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt. Daarnaast houden de banken bij hypotheekaanvragen 10 jaar voorafgaand aan de pensioendatum al rekening met het toekomstige pensioeninkomen, wat vaak lager is dan het huidige inkomen. Hierdoor kunnen mensen van 57 jaar en ouder minder lenen. Maar wat als uw huidige koopwoning te groot of te duur is? Ouderen die willen verhuizen naar een goedkopere koopwoning met lagere maandlasten kunnen hierdoor vaak minder lenen dan wat ze nu al aan hypotheek hebben en zitten daardoor soms letterlijk gevangen in hun eigen huis. Toch zijn er zeker nog wel mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Wilt u als 56-jarige een hypotheek, dan wordt er door de bank nog niet gekeken naar het pensioeninkomen. Dat scheelt soms behoorlijk in de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Uiteraard beoordelen we samen nog wel de betaalbaarheid, ook na de AOW gerechtigde leeftijd. Is het pensioeninkomen voldoende voor de gewenste hypotheek, dan kunt u nog gewoon een hypotheek krijgen. Of u nu 57 of 75 jaar bent. Is het pensioeninkomen niet voldoende zijn voor de gewenste hypotheek, dan is het ook nog mogelijk om voor pensionering een deel af te lossen. Daardoor kunt u na uw pensionering toch de hypotheeklasten blijven betalen. En zou de hypotheek nu niet betaalbaar zijn, maar binnen 10 jaar wel doordat u beiden de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt wil de bank ook gerust een hogere hypotheek afsluiten dan nu wellicht zou kunnen. Dit geldt in sommige gevallen ook wanneer u lagere maandlasten zou krijgen. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden, er is vaak meer mogelijk dan u denkt. 

Aflossingsvrije hypotheken

Banken maken zich zorgen over senioren met een aflossingsvrije hypotheek. Als de aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar afloopt, dan zal de lening afgelost moeten worden. Een andere optie is een nieuwe hypotheek afsluiten, maar bent u op dat moment 57 jaar of ouder dan kan het zomaar zijn dat het op basis van uw pensioeninkomen niet meer mogelijk is. De enige optie is dan verhuizen. We kunnen samen met u bekijken of dat voor u ook geldt, maar extra aflossen op de hypotheek is ook een idee. De spaarrente is momenteel laag waardoor u spaargeld soms beter kunt inzetten als extra aflossing. Tot slot kan de hypotheek ook omgezet worden in bijvoorbeeld een annuïteiten hypotheek, waardoor er automatisch iedere maand een gedeelte afgelost wordt. Daarentegen is een aflossingsvrije hypotheek lang niet altijd een verkeerd advies. Doordat er alleen rente betaald hoeft te worden, vallen de maandlasten veel lager uit. En uiteindelijk komt de rekening bij de erfgenamen te liggen. Zij zullen de nog openstaande hypotheekschuld moeten voldoen uit de erfenis of aflossen na verkoop van de woning.

Overwaarde opnemen

We horen vaak dat ouderen graag een stuk van hun overwaarde zouden willen opnemen als een aanvulling op het pensioeninkomen of voor bijvoorbeeld een verbouwing. De mogelijkheden worden steeds ruimer, maar ook hierbij wordt nog steeds gekeken naar het inkomen en de betaalbaarheid van de maandlast. Een andere mogelijkheid is de Verzilverhypotheek of de Opeethypotheek. Met deze hypotheek wordt er maandelijks een bedrag of eenmalig een groter bedrag op uw rekening gestort. U hoeft hiervoor geen maandlast te betalen, maar de rente komt iedere maand bij de schuld op waarmee u inteert op de overwaarde. De rente ligt iets hoger maar het is dan ook flexibeler dan een gewone hypotheek. Er wordt namelijk alleen naar de waarde van de woning en de leeftijd gekeken, inkomen speelt geen rol. Deze hypotheek is alleen af te sluiten als u de AOW gerechtigde hypotheek al heeft bereikt.

Bij overlijden

Heeft u goed op een rijtje wat uw inkomsten en uitgaven zijn, wanneer uw partner komt te overlijden? Is er bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering? Staat de hypotheek ook op uw naam? Kan u de maandlasten van de hypotheek blijven betalen? Het is goed om nu te weten waar u aan toe bent. Stel dit soort dingen niet uit en kom niet voor onverwachtse verrassingen te staan, maar maak vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs. We kijken samen naar uw financiële situatie zodat u straks zorgeloos van uw pensioen kunt gaan genieten.

Call us Email us