0%
Duurzaam-slider

100% Duurzaam

- woensdag, 8 september, 2021 -
Verduurzaming is een steeds belangrijker punt op de agenda en ook woningeigenaren kijken steeds vaker naar de mogelijkheden. Je woning energiezuiniger maken heeft namelijk veel voordelen: je verlaagt je energierekening, je verhoogt je wooncomfort en je draagt bij aan het klimaat. Energiebesparende maatregelen treffen kosten al gauw een paar duizend euro. Om dat te financieren kun je spaargeld inzetten, maar geldverstrekkers maken het ook steeds makkelijker om hier geld voor te lenen. Bovendien zijn er subsidieregelingen die het aantrekkelijker maken. Lees snel verder en je komt alles te weten over de mogelijkheden voor het treffen van energiebesparende maatregelen en financiering hiervan.

Waarom verduurzamen?


Er zijn diverse redenen om te verduurzamen maar de hoofdreden is toch wel lagere lasten. Zowel de maandelijkse energielasten gaan naar beneden maar er hoeft daardoor ook minder energiebelasting betaald te worden. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld isolatie voor meer wooncomfort, in de winter is het warmer en in de zomer blijft het lekker koel. Uit onderzoek blijkt bovendien dat potentiele kopers het energielabel steeds belangrijker vinden en woningen met een energielabel A, B of C voor een hogere prijs worden verkocht dan woningen met energielabel D. De verkoopbaarheid wordt hierdoor beter. En uiteraard lever je met verduurzaming een actieve bijdrage aan het milieu. Tot slot zijn er steeds betere financieringsmogelijkheden en voorwaarden en daarnaast aantrekkelijke subsidies en leningen. Hierdoor wordt ook het financieren van energiebesparende maatregelen steeds makkelijker.

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor energiebesparende maatregelen?


Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen of wil je je hypotheek hiervoor verhogen, dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Sinds 2018 mag er niet meer dan 100% van de waarde van de woning geleend worden, maar als je energiebesparende maatregelen treft mag dit verhoogd worden naar maximaal 106%. Het bedrag wat je meer leent, moet wel volledig aan energiebesparende maatregelen besteed worden.

Bij de meeste geldverstrekkers kun je bovendien 9.000 euro extra lenen boven op je maximale hypotheek, wanneer dit besteed wordt aan energiebesparende maatregelen. Enige voorwaarde is dat het (gezamenlijke) inkomen minimaal 33.000 euro is. Hierdoor is er altijd ruimte om extra te lenen voor verduurzaming. Ook wordt de maximale hypotheek met 9.000 euro verhoogd wanneer de woning die je koopt al energiezuinig is, zoals bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning. Koop je een woning met een EPC-waarde van minder dan 0, dan kun je 15.000 euro extra lenen. En als het een nul-op-de-meter woning betreft wordt dit zelfs naar 25.000 euro verhoogd, maar moet er wel een energieprestatiegarantie worden afgegeven voor minimaal 10 jaar.

Om er zeker van te zijn dat het extra geld wordt besteed aan energiebesparende maatregelen, stort de geldverstrekker dit bedrag in een bouwdepot. Vooraf geef je aan welke maatregelen je wilt treffen en wat dat ongeveer gaat kosten. Wanneer de kosten gemaakt zijn, dien je de nota’s in en wordt er uit het depot uitbetaald. Blijft er een bedrag over nadat de maatregelen gerealiseerd zijn of het bouwdepot is verlopen? Dan wordt dit weer afgelost op de hypotheek. Weet je nog niet welke maatregelen je precies wil treffen? Dan kun je steeds vaker kiezen voor een zogenaamd Energiebespaarbudget waarmee je dit achteraf kunt bepalen. Wel zo makkelijk.

Wat zijn energiebesparende maatregelen en voorzieningen?


Om gebruik te maken van de verruimde mogelijkheden hebben geldverstrekkers een lijst opgesteld met welke maatregelen hieronder vallen. Deze lijst wordt ieder jaar aangepast. De volgende maatregelen vallen in 2021 onder energiebesparend:

  • Gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie
  • Hoog rendement beglazing (ten minste HR++)
  • Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++)
  • Energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
  • Warmtepompen
  • Douche-warmteterugwinningssysteem
  • Zonnepanelen

Wat doen geldverstrekkers zelf aan duurzaamheid?


Buiten de verruimde mogelijkheden, belonen steeds meer geldverstrekkers verduurzaming. Zo kun je bij een aantal geldverstrekkers korting krijgen op je rentepercentage bij een energiezuinige woning. Het verschilt hoe dit wordt beoordeeld (op basis van Energielabel of EPC-waarde) en hoe hoog de korting is (tussen de 0,05% en 0,2% gemiddeld). Soms kan dit zelfs achteraf nog aangepast worden. Daarnaast bieden sommige geldverstrekkers naast de hypotheek duurzaamheidsleningen aan voor het treffen van energiebesparende maatregelen, waarmee je alleen op dat gedeelte een flinke korting krijgt op de rente. Ook wanneer je huis geen A-label heeft.

Tot slot wordt er steeds meer gekeken naar het beleid van geldverstrekkers en we merken dat dit ook steeds belangrijker wordt in de keuze voor een geldverstrekker. Op de website Eerlijke Geldwijzer kun je terugvinden hoe duurzaam de verschillende geldverstrekkers zijn. Daarbij wordt er gekeken naar of de investeringen die geldverstrekkers doen wel duurzaam zijn en er bijvoorbeeld geen mensenrechten geschonden worden.

Zijn er nog andere mogelijkheden voor financiering?


Er zijn naast de hypotheek ook nog andere mogelijkheden voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn de Energiebespaarlening (via het Nationaal Warmtefonds), de Duurzaamheidslening (via de gemeente) en speciale groene persoonlijke leningen (verkrijgbaar via geldverstrekkers als ING, ABN Amro en Rabobank). Al deze leningen komen overeen met een gewone persoonlijke lening, alleen zijn ze enkel bedoeld voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Voordeel hiervan is dat de rentes een stuk lager liggen. Bovendien is deze rente net als bij de hypotheek fiscaal aftrekbaar. Doordat de looptijd vaak korter is dan bij een hypotheek, zijn de maandlasten wel hoger. En deze leningen worden geregistreerd bij BKR, wat bij een hypotheek niet zo is.

Kan ik nog geld terugkrijgen?


De overheid wil verduurzaming graag stimuleren en heeft daarom subsidies en regelingen in het leven geroepen waarmee je een gedeelte van de investering terug kan krijgen. Goed om te weten: dit heeft geen invloed op de financieringsmogelijkheden. Zo is er de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Woningeigenaren kunnen bij het nemen van minimaal 2 isolatiemaatregelen een tegemoetkoming krijgen in de kosten. Dit geldt ook bij 1 isolatiemaatregel en de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Dit geldt dus niet voor de aanschaf van zonnepanelen, maar hiervan kan 21% BTW teruggevraagd worden bij de Belastingdienst.

De hypotheek verhogen voor energiebesparende maatregelen, een hypotheek met rentekorting of een hypotheek bij een duurzame geldverstrekker? Wat voor jou de beste en meest voordelige oplossing is verschilt per situatie en is bovendien heel persoonlijk. Wil je graag verduurzamen, neem dan contact op voor meer informatie. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!
Call us Email us