0%
electric-socket-energy-label-and-euro-money-on-wo-2022-09-07-15-40-15-utc

Woningzoekers kijken kritischer naar energielabel

- maandag, 13 februari, 2023 -
Twee op de drie zoekers op huizensite Funda vinden het belangrijk welk type energielabel een woning heeft. Een half jaar geleden was dat nog maar krap de helft. Over wat ‘gunstig’ is, blijkt men ook strenger te oordelen. Vraag je als verkoper dan maar een nieuw label aan, als je inmiddels energie­maatregelen nam?

Wie zijn woning te koop zet, moet daar het definitieve energielabel bij vermelden. Het aanvragen daarvan kon tot 2021 nog vlot en voordelig online — al vanaf enkele euro’s was je voor tien jaar klaar. Maar misschien plaatste je sindsdien (extra) zonnepanelen, een warmtepomp, extra isolatie of nieuwe deuren/kozijnen? Vaak is dat goed voor ‘labelstappen’ waarmee je advertentie aantrekkelijker wordt, of überhaupt gevonden. Voor een nieuw label moet er alleen wel een gediplomeerd energie­adviseur langskomen en dat kost je tijd en zo’n € 300,-. De precieze kosten hangen af van het type woning, de documenten die voorhanden zijn en hoeveel tijd de inspectie vergt.

Na verduurzamen een nieuw energielabel aanvragen kan zeker lonen

Uit de analyse van Funda blijkt ook dat nu bijna negen op de tien potentiële kopers een woning met een goed label meer waard vinden dan een met een slecht label. De groep waarvoor een gunstig label ‘heel belangrijk’ is, verdubbelde zelfs in een half jaar. In maart vond 27% een goed label ‘veel meer waard’, in september was dat al 56%.

Wat is gunstig? 

De mening over welk label woningzoekers als beter of slechter beschouwen verschuift ook. In maart bestempelde een kwart een woning met label E als onzuinig. In september was dat aantal gedaald en nam de groep die de grens bij label B, C of D legt juist met ruim 10% toe. Energielabels worden dus steeds eerder als ongunstig beoordeeld. En dat heeft gevolgen voor verkopers.

Ander zoekgedrag

Momenteel komen huizen of appartementen met energielabel A bijna een kwart vaker naar voren in de zoekresultaten dan die met label G. Opmerkelijk genoeg scoren beide types niet de meeste contactaanvragen. Dat gebeurt bij label D- en E-woningen. Wellicht verschuift dat nog. Zeker is dat in maart nog het vaakst contact werd gezocht met woningen met G op het label.

Wil je je woning verkopen en is deze inmiddels energie­zuiniger dan het label op dit moment aangeeft? Dan is een herkeuring en gunstiger label vermoedelijk een verstandig idee. Twee derde van de gegadigden hecht daar immers (veel) meer waarde aan.
Call us Email us