0%
 • slider-600-marije
  Marije Jansema
  Erkend financieel adviseur
  100%
  Aandacht

55 PLUS Hypotheek

Hypotheekservice-8442
100 % rust voor 55 PLUS
Op zaterdag 30 september j.l. waren onze kantoren in Leek en Roden geopend van 10.00 uur tot 15.00 uur voor een speciale inloopdag voor 55 plussers die met vragen rond lopen omtrent de huidige of een nieuwe hypotheek. Deze dag is erg goed bezocht.

Bij 55-plussers leven veel vragen over hypotheken. Wat kan er (nog) wel en wat niet? We kunnen al meteen zeggen: er is meer mogelijk dan u denkt. Speciaal voor 55-plussers hebben we de feiten op een rij gezet.

Maximale 55 PLUS hypotheek

AOf_202201113_Hypotheekservice_Chantal-0717
De regels die bepalen hoeveel u mag lenen, de zogeheten CHF-norm, zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt. Daarnaast houden de banken bij hypotheekaanvragen 10 jaar voorafgaand aan de pensioendatum al rekening met het toekomstige pensioeninkomen, wat vaak lager is dan het huidige inkomen. Hierdoor kunnen mensen van 57 jaar en ouder minder lenen. Maar wat als uw huidige koopwoning te groot of te duur is? Ouderen die willen verhuizen naar een goedkopere koopwoning met lagere maandlasten kunnen hierdoor vaak minder lenen dan wat ze nu al aan hypotheek hebben en zitten daardoor soms letterlijk gevangen in hun eigen huis. Toch zijn er zeker nog wel mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Wilt u als 56-jarige een hypotheek, dan hoeft er nog geen rekening gehouden te worden met het pensioeninkomen. Dat scheelt behoorlijk in de maximale hypotheek die u kunt krijgen. Maar is het pensioeninkomen voldoende voor de gewenste hypotheek, dan kunt u nog gewoon een hypotheek krijgen. Of u nu 57 of 75 jaar bent. Is het pensioeninkomen niet voldoende zijn voor de gewenste hypotheek, dan is het ook nog mogelijk om voor pensionering een deel af te lossen. Daardoor kunt u na uw pensionering toch de hypotheeklasten blijven betalen. We bekijken graag samen met u de mogelijkheden.
 • Erkend Hypothecair Planner
 • Beste Hypotheekkantoor
 • Beste Hypotheekkantoor 2013 en 2014
 • Beste Hypotheekkantoor 2015
 • Erkend Hypotheek adviseur

Aflossingsvrije hypotheken

Erwin-klein
Banken maken zich zorgen over ouderen met een aflossingsvrije hypotheek. Als de aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar afloopt, dan zal de lening afgelost moeten worden. Een andere optie is een nieuwe hypotheek afsluiten, maar bent u op dat moment 57 jaar of ouder dan kan het zomaar zijn dat het op basis van uw pensioeninkomen niet meer mogelijk is. De enige optie is dan verhuizen. We kunnen samen met u bekijken of dat voor u ook geldt, maar extra aflossen op de hypotheek is ook een idee. De spaarrente is momenteel laag waardoor u spaargeld soms beter kunt inzetten als extra aflossing. Aflossen is ook om een andere reden een goed idee: als de hypotheek (deels) afgelost is, heeft u recht op een extra aftrekpost wegens geen of geringe eigenwoningschuld. U betaalt hierdoor per saldo bijna nooit belasting over uw huis. Tot slot kan de hypotheek ook omgezet worden in bijvoorbeeld een annuïteiten hypotheek, waardoor er automatisch iedere maand een gedeelte afgelost wordt. Daarentegen is een aflossingsvrije hypotheek lang niet altijd een verkeerd advies. Doordat er alleen rente betaald hoeft te worden, vallen de maandlasten veel lager uit. Uiteindelijk komt de rekening bij de erfgenamen te liggen. Zij zullen de nog openstaande hypotheekschuld moeten voldoen uit de erfenis of aflossen na verkoop van de woning.

Overwaarde opnemen

Ietje-en-Marije-2122
We horen vaak dat ouderen graag een stuk van hun overwaarde zouden willen opnemen als een aanvulling op het pensioeninkomen of voor bijvoorbeeld een verbouwing. Ondanks het kleine risico, zijn de banken hier erg terughoudend in. Een mogelijkheid is de Verzilverhypotheek. Met deze hypotheek wordt er maandelijks een bedrag of eenmalig een groter bedrag op uw rekening gestort waarmee u inteert op de overwaarde. De rente ligt iets hoger maar het is dan ook flexibeler dan een gewone hypotheek. Ook zijn er banken die een krediethypotheek aanbieden. Dit is een doorlopend krediet, met uw huis als onderpand. Tot aan de afgesproken limiet kunt u vrij opnemen én aflossen. Het is ook de voordeligste optie: u neemt alleen de bedragen op die u op dat moment nodig hebt.

Bij overlijden


Heeft u goed op een rijtje wat uw inkomsten en uitgaven zijn, wanneer uw partner komt te overlijden? Is er bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering? Staat de hypotheek ook op uw naam? Kan u de maandlasten van de hypotheek blijven betalen? Het is goed om nu te weten waar u aan toe bent.

Stel dit soort dingen niet uit, maar maak vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs. We kijken samen naar uw financiële situatie zodat u straks zorgeloos van uw pensioen kunt gaan genieten.
Call us Email us