Je kunt NHG afsluiten als je een huis koopt. Ook zodra je een verbouwing of renovatie wilt financieren of energiebesparende maatregelen wilt treffen, kun je voor een lening met NHG kiezen. Je kunt niet alleen via een hypotheekadviseur NHG afsluiten, maar ook rechtstreeks bij de verstrekker van je hypotheek.

Een hypotheek voor de aankoop van een bestaand of nog te bouwen huis mag niet hoger zijn dan de gemiddelde koopsom van een Nederlands huis. In 2018 geldt een maximum van 265.000 euro.

Als je het huis gaat verbouwen, dan mogen het aankoopbedrag en de verbouwingskosten samen niet boven de 265.000 euro uitkomen. Denk dan aan het plaatsen van een badkamer, keuken, dakkapel of aanbouw.

Voor het verduurzamen van je woning kun je tot een bedrag van maximaal 280.900 euro lenen. Dit komt neer op maximaal 106 procent van de waarde van de woning.

Het extra bedrag moet dan wel volledig worden uitgegeven aan energiebesparende voorzieningen. Dan gaat het bijvoorbeeld om hr-ketels, speciale beglazing, vloerisolatie, zonneboilers of warmtepompen.