De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren explosief gestegen. Zelfs zo ver tot boven de piek van augustus 2008, het hoogste niveau ooit. Maar kun je als woningbezitter ook profiteren van deze stijging zonder je huis te verkopen?

Laat de gestegen huizenprijs in je voordeel werken

Door de gestegen huizenprijs kun je soms in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie baseert de geldverstrekker de rente namelijk op de hoogte van de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Dit wordt ook wel de risicoklasse genoemd. Daarbij geldt hoe lager de risicoklasse, hoe lager de hypotheekrente. Door aflossen, maar ook met een gestegen huizenprijs kun je hiervoor in aanmerking komen en kan de rente soms met enkele tienden naar beneden.

Voor mensen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie of een spaarhypotheek hebben geldt dit voordeel niet, maar voor iedereen met een andere hypotheekvorm wél.

Hypotheekrente verlagen? Neem zelf het initiatief

Daarvoor hoef je niet te wachten op een nieuw rentevoorstel van de bank aan het einde van de rentevastperiode. Bij het grootste deel van de geldverstrekkers is het mogelijk om tussentijds de hypotheekrente te verlagen.

Een aantal vooruitstrevende geldverstrekkers past de hypotheekrente automatisch aan als de risicoklasse is gedaald. Bij de meeste geldverstrekkers moet je dit echter zelf in de gaten houden en een verzoek voor verlaging indienen. Vaak is hiervoor de meest recente WOZ-beschikking voldoende. Een enkele keer zal om een nieuwe taxatierapport worden gevraagd, maar de kosten hiervoor verdienen zich snel terug.

Hoe kun je verder nog profiteren van de gestegen huizenprijzen?

Overwaarde biedt daarnaast ruimte om de hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld om een verbouwing of energiebesparende maatregelen te financieren. En met hypotheekproducten zoals de verzilverhypotheek en de opeethypotheek, kun je de overwaarde gebruiken als aanvulling op het pensioen.

Kortom: de gestegen huizenprijs is hoe dan ook reden om je hypotheek weer eens onder de loep te nemen. Neem vrijblijvend contact op om dit samen eens door te nemen.

Huizenprijs gestegen